Mijn persoonlijke top 10 learning tools 2016

Elk jaar stelt Jane Hart de top 100 van Learning tools samen middels een uitgebreide survey. Ik draag al jaren mij steentje bij aan deze lijst en kan dit ook van harte aanraden dat jij dat doet. Immers hoe meer input, hoe beter de lijst.

Dit jaar leek het me leuk om mijn persoonlijke top 10 met jullie te delen.

Twitter / LinkedIn

Dit zijn mijn social hubs. Hier volg ik mensen waar ik iets van kan leren, deel ik informatie die ik de moeite waard vind (content curatie) of deel ik informatie die ik zelf maak(content creatie). Ik leer ontzettend veel van mensen zoals @elearning, @melmilloway, @janehart, @charlesjennings en vele anderen. Het volgen van mensen uit mijn ‘persoonlijke leernetwerk’ die ook weer aan content-curatie en -creatie doen is mijn voornaamste manier van kennis opdoen. Doordat dit 24/7 doorgaat leer ik elke dag nieuwe dingen bij, verbreed ik mijn visie en lees ik zaken waar ik over reflecteer en een eigen mening kan vormen. Als ik moest kiezen of ik nooit meer een cursus of training zou volgen of nooit meer mocht leren via social media was dit een makkelijke keus. Social learning wint zonder enige twijfel.

E-Learning Heroes

Over social learning gesproken! Het Articulate e-learning heroes forum heeft me voor een groot deel de specialist gemaakt die ik nu ben. De schat aan informatie, actieve vakgenoten en de wekelijkse e-learning challenges waarmee je je skills als ontwerper en ontwikkelaar kunt opbouwen is priceless. Geen opleiding die daar tegenop kan. Je moet er wel tijd in investeren en, zoals het spreekwoord gaat: je oogst wat je zaait! Een must voor iedere e-learning specialist!

Microsoft PowerPoint

Eigenlijk is dit mijn favoriete programma aller tijden. Mensen die klagen over ‘death by powerpoint’ hebben nooit de moeite genomen om te leren hoe ze fatsoenlijke presentaties moeten maken. Een kwestie van eigen-schuld-dikke-bult! Ik begrijp dat het makkelijk is om te doen wat het gros van de mensen doet. Slides volproppen met tekst en bullet-points. Maar daar leert niemand van. PowerPoint is een fantastische multimedia tool. Ik ontwerp er e-learning mee, illustreer ermee, maak eigen graphics, tja wat kun je eigenlijk niet met PowerPoint. Voor mij is het onmisbaar in mijn toolkit!

Articulate Storyline

Naar mijn mening de allerbeste e-learning auteurstool die er is. Nu moet ik eerlijk toegeven dat ik al jaren Articulate software gebruik en dus inmiddels geen idee heb wat de competitie doet. Storyline is fantastisch omdat het een enorm lage instap heeft zodat beginners er mee aan de slag kunnen en omdat het met jouw en je skills meegroeit. Voor mij is het de absolute #1 en onmisbaar. Punt!

Buffer App

Deze social sharing tool stelt me in staat om de content die ik wil delen over diverse social platformen volgens een door Buffer App voorgesteld tijdschema en interval. Het geeft me via eenvoudige statistieken inzicht in hoe mijn volgers interactie hebben met hetgeen ik met ze deel. Ik zou zeker zonder kunnen en alles op ieder platform onafhankelijk kunnen delen maar dit is een enorme time-saver.

Youtube

Wie leert er nu niet via Youtube. Of het nu gaat over tutorials van diverse tools die ik gebruik, inzicht te krijgen in nieuwe software of platformen door het bekijken van demo’s of omdat ik gewoon even wil weten hoe ik eigenlijk een kapotte thermostaatknop moet vervangen voor een nieuwe of aan mijn dochter moet voordoen hoe je een armbandje kan loomen; YouTube is mijn persoonlijke performance support tool. Je kunt de wereld gewoon niet meer zonder voorstellen. Hoe deden ze dat vroeger eigenlijk? (Mijn ouders hadden vroegen een encyclopedie, een enorme reeks boeken waar ‘alles’ in stond uitgelegd. Ik denk niet dat ik dat aan mijn kinderen kan uitleggen).

Google Docs

Waar ik eerst alles deed in Microsoft Office merk ik dat ik nu voornamelijk werk met Google Docs. MS Word heb ik zelden nog open (ja, op het werk waar we door verplicht gebruik van Internet Explorer niet fatsoenlijk kunnen werken in de Google omgeving) maar thuis doe ik alles met Docs. Het is ideaal dat het op al mijn devices is en dat ik zelfs via mijn telefoon in combinatie met Google’s spraakfunctie hele blogs kan dicteren! Het kost niets en het is altijd up-to-date. Geef jij nog een vermogen uit om Office te gebruiken? Ik niet!

Pinterest/Dribbble/Behance

Creatieve inspiratie is super belangrijk. Sites zoals Pinterest, Dribbble en Behance waar de meest getalenteerde illustratoren en graphic artists hun werk delen zijn een fantastische resource om inspiratie te krijgen voor je volgende project. Ben je geen ‘echte vormgever’? Begin dan met het namaken van bestaande designs. Je leert dan wel hoe je met de tools die je hebt het design kan creeëren dat je gezien hebt. Na verloop van tijd word je zelf ook steeds beter in wat werkt en wat niet. Gebruik jij nog Google afbeeldingen om inspiratie te krijgen? Probeer deze sites en overtuig je zelf!

Articulate Studio met Articulate Replay

in 2009 heb ik de overstap gemaakt van Adobe Captivate naar Articulate Studio. Ik was op zoek naar een e-learning auteurstool die ik kon faciliteren aan inhoudsdeskundingen zodat zij zelf e-learning konden gaan maken (user-generated-content) in plaats van altijd maar een klassikale training op te zetten aan het eind van hun projecten en daarmee de kennis en kunde die medewerkers moesten opdoen niet 24/7 beschikbaar maakten. Mijn eerste indruk was dat het een té eenvoudige tool was om serieuze e-learning te maken maar daar kwam ik al snel van terug. Ondanks dat ik zelf tegenwoordig volledig met Articulate Storyline werk heeft Studio een speciaal plekje in mijn hart. Het is nog steeds de allermakkelijkste e-learning tool voor de beginnende ontwikkelaar en bied voldoende mogelijkheden voor de semi-professional!

Een verborgen schat in Studio is Articulate Replay (ook beschikbaar als stand-alone tool). Een super basic screencasting tool. Ik gebruik dit voor al mijn Youtube videos en zou niet zonder willen. Ja, er zijn betere tools op de markt zoals Camtasia maar de eenvoud van Replay maakt dat ik de investering zelf nog niet heb hoeven maken. Heb je Studio kijk dan vooral eens naar de mogelijkheden van Replay!

Google Drive/ Dropbox/ WeTransfer / Articulate Tempshare

Wat je maakt moet je delen! Toch? Google Drive en Dropbox zijn onmisbaar voor het opslaan van source files en andere project informatie. Ik maak er al jaren gebruik van en er is geen makkelijkere manier om even snel een document te delen of zelfs samen aan te werken. Met WeTransfer stuur ik hele projecten van mijzelf naar de klant. Tot 2gb gratis transfer! Snel en gemakkelijk. Articulate tempshare gebruik ik om mijn Articulate projecten te delen met klanten ter review en feedback. 10 dagen lang staan mijn modules online en werken ze zoals ze in een LMS zouden werken. Eén voor een onmisbare tools in het opslaan en delen van projecten.

Dat zijn ze dan. Mijn persoonlijke top 10.

Wat me opvalt is dat LinkedIn hoger op mijn lijst is komen staan. Ik denk dat het komt omdat je er tegenwoordig op kan bloggen. Dit maakt dat ik vaak vergeet dat ik zelf ook nog een site heb waar ik blog posts kan/moet plaatsen. Ook mensen die ik volg lijken steeds meer LinkedIn als professioneel platform te gebruiken om kennis te delen.

Ook ben ik Google Docs meer gaan gebruiken. Ik moet me ook nog meer verdiepen in de overige Google tools maar vooralsnog ben ik super tevreden.

Wat vind je ervan? Zit er iets voor je tussen? Mist er iets? Laat het me weten in de comments!

Published by

Jeff Kortenbosch

Jeff is a performance, change and learning business partner professional that believes in making learning relevant again!

Leave a Reply